top of page
panik_fyrkant-01.jpg

Någon gång på 90-talet läser 10-åriga Mari-Helen om Satansdyrkan i tidningen. Hundratals ungdomar i Finland har tagit skada av att dras med i gäng som utövar Satansdyrkan. Föräldrar vittnar om ungdomar som försvunnit och blivit besatta. Ungdomarna själva vittnar om bestialiska ritualer tillägnade Satan. Mari-Helen blir rädd för att själv förvandlas till en Satansdyrkare mot sin egen vilja. Varje kväll kontrollerar hon varenda vrå i sitt rum utifall att Satan skulle gömma sig där. Innan hon somnar tar hon om sista delen av kvällsbönen otaliga gånger, så att hon inte ens i misstag råkat säga Satan istället för Jesus. Fällda gravstenar, brända kyrkor och djur offrade till Satan. Mari-Helen har ägnat sitt liv åt att bekämpa denna ondska. Nu, år 2024, ser hon tecken på att det håller på att hända igen. Därför har hon tillsammans med sina vänner grundat föreningen Godhetens Ord och bjuder nu in till en varnande föreläsning om Satansdyrkan. 

 

I teaterföreställningen Panik: Satansdyrkan undersöker skådespelaren Mari-Helen Hyvärinen tillsammans med föreställningsdramaturg Otto Ekman och audiovisuell designer Oscar Fagerudd fenomenet satansdyrkan i 90-talets Finland. Genom Hyvärinens personliga minnen närmar sig arbetsgruppen det kollektiva trauma som moralpaniken i samhället ledde till. Föreställningen tar sig formen av en dramatiserad föreläsning med inslag av skräck.


Den klassiska moraliska dikotomin om gott och ont utgör huvudtemat i föreställningen. Vad ser vi som gott och ont i samhälleliga och individuella kontexter och varför? Vi människor tenderar att tänka att vi hör till de goda. Såväl media, kyrkan som satansdyrkarna själva ansåg sig representera det goda, eller åtminstone strida mot onda krafter, i 90-talets Finland, var och en på sina egna sätt. Vad och vem är alltså då det onda som vi är så rädda för?


Arbetsgrupp:
Skådespelare och manus: Mari-Helen Hyvärinen

Föreställningsdramaturg: Otto Ekman

Audiovisuell design och föreställningstekniker: Oscar Fagerudd

Affisch och foto: Frej Vuori


Urpremiär: Lördag 16/11 kl.19.00

Andra föreställning: Fredag 22/11 kl.19.00

Brages Festsal

Kaserngatan 28 våning 3.
Lokalen är tyvärr inte tillgänglighetsanpassad. Liten hiss finns, men det finns en del trösklar i utrymmet.

Längd: max 90 min

Biljetter:
https://biletti.fi/e/teaterforestallning-panik-satansdyrkan

Ordinarie:20e

Rabatterad:10e
(arbetssökande, studerande)



Panik: Satansdyrkan stöds av:

Svenska Kulturfonden

Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse 

Helsingfors Stad

Panik-Mari-Helen-02.jpg
Panik-Otto-02.jpg
Panik-Oscar-02.jpg
bottom of page